1819-2019

Tweehonderd jaar specialistisch drukwerk

Al eeuwenlang zijn we een klinkende naam in de wereld van gespecialiseerd drukwerk. In die tijd is er ongelofelijk veel veranderd. Nieuwe ontwikkelingen dwingen ons voortdurend om onszelf opnieuw uit te vinden. Dat lukt. Zo goed zelfs dat dit een van de sterke kanten van ons bedrijf is geworden. Met vernuftige innovaties weten we telkens tegemoet te komen aan nieuwe vragen van onze klanten. Vaak nog voordat ze gesteld zijn…
Meer weten?
Meer weten? Neem contact op >>

van loodzetwerk
tot gechipt papier

De 19e eeuw
Circulaires, wissels en een courant

De geschiedenis van JEA begint in 1819 in de Amsterdamse Tweede Weteringdwarsstraat 1. Hans Christiaan Spin richt er een drukkerij op voor “muziek- en tableauwerk, circulaires, wissels, assignatiën, tekeningen van zwart krijt en overdrukken van eigenhandig schrift”. Vanaf 1831 gaat Spin ook een krant drukken: het Algemeen Handelsblad. Die opdracht stopt in 1889. Als de laatste Spin in 1897 overlijdt, laat hij een drukkerij achter zonder vast werk, met een verminderde omzet, een ontzaglijke voorraad letter en een verouderde outillage. In 1899 verhuist Spin naar de Nieuwezijds Voorburgwal 271-273, in de volksmond ‘de villa aan de Voorburgwal’.

De 20e eeuw
Kranten, koninklijk drukwerk en waardepapier
Na de oorlog beleeft Spin gouden tijden, met onder meer megaorders voor Indonesische schoolboeken en Het Financieele Dagblad, dat tot 1960 bij Spin wordt gezet en gedrukt. In de jaren zestig breekt een onzekere tijd aan. Spin wordt gekocht door de Christelijke Pers, uitgever van Trouw, maar de armlastige krant ziet zich enige jaren later gedwongen om Spin te verlaten en toe te treden tot de Perscombinatie. Gelukkig kan Spin in 1970 collega-waardedrukker en hofleverancier Van Mantgem overnemen. Spin krijgt er veel goed personeel bij en versterkt de positie in waardepapieren. Spin/Van Mantgem betrekt in 1982 een nieuw pand aan de Donauweg in Amsterdam Sloterdijk.
De 21e eeuw
Security documents, promotions en on demand

Spin/Van Mantgem heet nu Joh. Enschedé Amsterdam (JEA), naar de moeder die de drukkerij in 1988 overnam: Joh. Enschedé & Zonen. In 2013 ging JEA zelfstandig verder. Als bruidsschat kreeg het commercieel en (licht) geldwaardig drukwerk uit de boedel mee. JEA is de trotse eigenaar van top notch Heidelberg Speedmasters, snijplotters en vouwmachines. De focus ligt op specialistisch drukwerk voor loyaltyprogramma’s en promoties, beveiligd drukwerk en printing on demand. Met de overname van BooQi Solutions in 2014 kwamen daar ook de compacte vouwboekjes bij, die het zo goed doen als (city)marketingtool.