papier gemaakt van
uitgebloeide tulpen
14 oktober 2019

Papier gemaakt van uitgebloeide tulpen? Dat is nog eens recyclen! Voor dit duurzaamheidsproject hebben JEA, Keukenhof en papierproducent Schutpapier de handen ineen geslagen. Een unieke en mooie samenwerking!

Tot voor kort was het maken van tulpenpapier alleen nog mogelijk met delen van de tulp. Wij hebben het voor elkaar gekregen om de volledige tulp duurzaam te verwerken tot tulpenpapier. De laboratoriumtesten van afgelopen zomer waren zo positief dat wij de productie voor het maken van tulpenpapier in gang hebben gezet.

Het tulpenafval, na het bloeiseizoen gekregen van Keukenhof, heeft het JEA team schoongemaakt voor verdere verwerking. Wat daarop volgde waren diverse vermaal- en verkleinstappen. Hierna was het tulpenmateriaal gereed om verwerkt te worden tot papier.

Na lang zoeken hebben wij een goede papierproducent gevonden die ervaring had met het verwerken van plantaardig materiaal in papier: Schutpapier, een bedrijf met een 400 jaar lange geschiedenis in het maken van papier.

Tijdens dit bijzondere testproject, hebben wij veel geleerd over het verwerken van plantaardig materiaal. Voor de toekomst zijn we opzoek naar nieuwe uitdagingen en organisaties die samen met ons het verschil willen maken en meewerken aan een circulaire economie.

Share This